Jarahieh School

In 2014, two relief organizations – Jusoor and Sawa for Development Aid (SDAID) – established a school within the Jarahieh informal settlement, 16km from the Syrian border in the Lebanese town of Al-Marj. For two years, it housed classes for nearly 320 children between the ages of 5 and 14. However, the school constantly needed repairs. Made with wood and tarp, it was poorly lit, badly ventilated and over exposed to the elements. To address this, we joined forces with Jusoor and SDAID to build a more permanent school. We hoped that this school would act as a safe haven for children who had experienced the trauma of war, displacement and ongoing insecurity.

The Jarahieh School was built by adaptively reusing a pavilion donated by Save the Children Italy, shipped to Lebanon from its original location at the 2015 Milan Expo. By repurposing the pavilion, we created a new school with bright and naturally lit classrooms, as well as dedicated spaces for recreation. This redevelopment created a stimulating environment for children who have to endure life within the harsh conditions of a refugee informal tented settlement. As a space of safety, it also provides children with the opportunity to grow and develop confidence.

The school’s fabrication from limited resources is an example of a creative, pragmatic and sustainable approach to design. The walls and roofs of the school were insulated with locally sourced sheep’s wool, a solution we developed with Maria Gomez Javaloyes, an expert from Spain. Providing both thermal insulation, and acting as a sound barrier, the sheep’s wool was perfect for protecting children from varying temperatures and noise travelling between classrooms. Working with local sheep’s wool also enabled us to hire local women and farmers. With specific knowledge of how to clean, dry and prepare the wool for use, women contributed a lot to the construction process which is typically dominated by men.

The design of the Jarahieh School was directly informed by participatory design exercises with groups of school children and teachers. By creating a community project through this inclusive approach, we aimed to improve social cohesion both within the settlement and neighbouring Lebanese communities. With a diverse range of Syrian ethnic groups living within the Jarahieh informal settlement, the project presented an opportunity to work together on what would become a shared piece of infrastructure. The inclusive approach adopted in this project also involved transferring skills and building knowhow to local labourers from the Jarahieh community, empowering women in the settlement to be part of the construction team and sourcing materials from the most vulnerable.

Project ID

Year: 2016
Location: Al-Marj, Lebanon
Size: 413 m2
Partners: Jusoor, Sawa for Development & Aid, Save the Children Italy
Funding: Jusoor NGO, CatalyticAction and extra funding by Silivia Coimbra and Jose Figueiredo
Sponsors: Power tools donated by Bosh Global (Lebanon branch), Salam LADC
Volunteers: Maria Gomez Javaloyes, Elena Brunete, Klaudia Munoz, Ramona Abdallah, Bahaa Ghassan, Whard Sleiman, Odysseas Mourtzouchos, Stephen Drury, Rouba Daham, Salam LADC volunteers, Fatima Zahra Al-Qobbi, Abbas Sbeity, Ramy Hayek, Wael Itani, Hicham Mohammed, Orane, Stephanie El-Hourany, Claudia Spinelli, Edoardo Conti
Consultants: Engineering consultancy by Arup UK
Awards: Shortlisted for the Aga Khan Award for Architecture 2017-2019 Cycle. Bronze Winners of the Regional LafargeHolcim Awards 2017 Middle East Africa. Commendation for the ASF Award 2017
Primary users: 350 children


catalytic-action-logo

About Us

We empower communities through design